Μαστοροχώρια, 29 Απρ 2018

Καταπληκτική βόλτα με το φίλο Θέμη και τον BlueStar ferry (piaggio X10) στα Μαστοροχώρια. Καιρό είχαν να πάνε μαζί βόλτα τα 2 NC και απολαύσαμε διαδρομή και στροφιλίκι ειδικά στο πάμε. Τα μηχανάκια δεν παίζονται!! Ονειρική διαδρομή, ειδικά στο Δοτσικό και μετά δίπλα στον ποταμό Σαραντάπορο. Η θέα του Γράμμου και του Σμόλικα επιβλητική…

Θέλει πιο πολύ χρόνο, να επισκεφτεί κάποιος και τις λίμνες Αρένες, το Πληκάτι, την Αετομηλίτσα..
Δυστυχώς όλα ερημώνουν, μόνο η Πυρσόγιαννη έχει επισκέπτες και λίγο η Καστάνιανη-Καστανέα. Περάσαμε και απο 2 παρακείμενα χωριά που δεν ανήκουν στο Δήμο, τη Μόλιστα και το Γαναδιό. Πολύ όμορφα πετρόκτιστα κι αυτά.

Τα Μαστοροχώρια -αντιγράφω απο Βικιπαίδεια -είναι ομάδα ορεινών οικισμών στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων, στην περιοχή βόρεια της Κόνιτσας, οι κάτοικοι των οποίων ασχολούνταν στο παρελθόν με την οικοδομική τέχνη της πέτρας.

Οι ντόπιοι μάστορες, γνωστοί και ως «κουδαραίοι», έχτισαν πλήθος έργα (πέτρινα γεφύρια, εκκλησίες, δημόσια κτήρια, κατοικίες) σε ολόκληρη την Ελλάδα, τη Βαλκανική αλλά και κάποιες μακρινές χώρες όπως η Αιθιοπία, η Περσία και η Αμερική. Εργάζονταν σε ομάδες, τις επονομαζόμενες «παρέες» ή «μπουλούκια», ως επί το πλείστον μακριά από τον τόπο τους, απουσιάζοντας για πολλούς μήνες κάθε χρόνο από τα χωριά τους. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ήταν η συντεχνιακή τους διάλεκτος, τα λεγόμενα «κουδαρίτικα», την οποία μόνο αυτοί γνώριζαν και με την οποία συνεννοούνταν ελεύθερα χωρίς να τους καταλαβαίνουν οι εκάστοτε εργοδότες.

Ο χάρτης της διαδρομής : https://goo.gl/maps/CAjXhoV73t22

Μικρή στάση στον Βενέτικο
2

1

Πυρσόγιαννη
5

6

3

Καστάνιανη
7

Μόλιστα
9L

9K

Γαναδιό
9C

 

9A

9

8

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *